Resum temporada 1942/1943

Després de la temporada passada on el CE Sabadell va quedar només a un partit d'assolir per primera vegada la primera divisió, la directiva sap que només cal afrontar alguna substitució clau com la de Vicenç Gràcia ja retirat, més algun reforç que pugi el nivell de l'equip.

S'encomana aquest projecte al nou entrenador Pepe Luis Zabala amb experiència a la segona divisió amb el Girona que l'havia fet campió anys enrera. S'incorporen com a fixatges més rellevants a joves valors com "Patro" o Navarro que acompanyaran Gual a la davantera, Sasot defensa amb experiència procedent del Valladolid i el mig centre i fixatge estrella Aranaz, procedent d'Osasuna amb qui ha jugat a primera divisió.

CAMPIONAT LLIGA 2ª DIVISIÓ GRUP ll
El campionat de Lliga el componen vuit equips on els dos primers han de lluitar en una Fase final en format lliga amb els dos primers classificats del grup 1 i 3. Es comença empatant amb el Terrassa i guanyant contundentment a casa cinc a zero davant l'Osasuna, però es per Aranaz per lesió caient derrotats la següent jornada a Atotxa 8-2 davant la Real Sociedad. Justament al darrer partit de la primera volta el Sabadell aconsegueix situar-se segon, per rebre al Terrassa a la Creu Alta. Per tot plegat l'expectació a la ciutat es màxima i els jugadors s'aïllen concentrant-se a Castellar del Vallès. Malauradament el Terrassa guanya 1-2. Els dos partits següents a San Juan davant Osasuna i a casa davant el lider Real Sociedad passant a ser vitals. El Sabadell salva el primer partit guanyant a Pamplona 1-3 i a una Creu Alta amb esperit de revenja, la Real Sociedad també cau per 3-1. El CE Sabadell torna a ser segon ara empatat amb el Constància que és el proper rival. La visita a les illes queda salsada amb dos punts més guanyant 0-1 amb peu i mig a la Fase final que s'aconsegueix assolir a la penúltima jornada en guanyar a casa el Girona.

PROMOCIÓ ASCENS 1ª DIVISIÖ
Els altres quatre equips que Juntament amb la Real Sociedad i CE Sabadell que lluitaràn per les dues places d'ascens directa i les dues següents places que donen accés a una eliminatòria prèvia davant un primera divisió, són el Real Valladolid, l'Sporting de Gijón, el Xerez FC i SD Ceuta.

La directiva no vol deixar escapar l'oportunitat per fer un darrer esforç i en les tres setmanes de marge abans del començament de la promoció, es fitxa el defensa Vicente Martinez (FC Barcelona) i els davanters "Gomina" (Valladolid) Pallás (Martinenc)

Tres dels primers quatre partits es juguen a casa aconseguint un ple de victòries davant Xerez, Ceuta i Real Sociedad, perdent a camp del Valladoli i el següent disputat al Molinón. Després d'aquest partit a Xixón agafa l'equip un nou tècnic, Joan Armet de Castellví més conegut com a "Kinké". El nou tècnic no toca cap peça de l'onze tipus, guanyant a Xerez i continuant amb bons resultats que el deixen després de l'empat a Ceuta davant milers de soldats que animaren l'equip català, primer classificat a tres punts del segon, tercer i quart i amb només dos partits per disputar. Es necessita un punt però es perd a Atotxa i ara cal disputar una darrera jornada amb el marge d'un punt d'avantatge sobre Real Sociedad i Sporting, essent aquest darrer l'equip que en visita. El partit aixeca una gran expectació i els jugadors surten molt endollats conscients del que es juguen, fins al punt, que al minut vint-i-set ja havien sentenciat el partit amb un hattrick de "Patro". El resultat final de 5-2 deixa al Sabadell campió, assolint l'ascens desitjat a la primera divisió del futbol espanyol.

COPA DEL GENERALÍSSIM
El CE Constància és el rival a setzens de final visitant primerament Es Cos. A les dificultats davant un rival complex com el Constància, cal afegir que els jugadors han estat tres setmanes des de la finalització de la promoció en núvol amb celebracions i sense realitzar partits de preparació. A més el partit s'ha d'afrontar sense Gual Pallás que són baixes per les illes. Sembla que es salven els mobles amb un empat a un, però als darrers cinc minuts un gol dels illencs i l'expulsió de Navarro deixa l'eliminatòria coll amunt malgrat confiar en la remuntada.

A la Creu Alta hi ha un excés de confiança donant la sensació que és qüestió de temps, d'aquesta manera es llencen a la brossa els primers quaranta-cinc minuts. A la represa el Sabadell s'avança però a divuit minuts del final empata el Constància. Llavors sí que els locals van desesperadament a l'atac amb tot, marcant el debutant Egea al minut vuitanta el definitiu dos a un. Tot queda obert pel partit de desempat que cal disputar a Les Corts.

Les Corts el gran dominador del partit és el Sabadell que malbarata grans oportunitats. Quan manquen uns quinze minuts per la finalització, un contracop dels illencs deixa gelat a l'afició desplaçada a Les Corts, gol que suposa l'eliminació d'una copa que finalment acabaria guanyant l'Athletic Club al Madrid.